Navigation Menu+

„Невидяни отговори” – изложба на Цветанка Горслер в столичната галерия „Индустриална”


25 произведения – смесена техника и скулптура, обединени под заглавието „Невидяни отговори” показа българската художничка, която от 15 години живее и твори в Германия – Цветанка Тодорова – Горслер.

Всички творби имат своя история и послание, различни са от това, което сме свикнали да виждаме и…. комуникират с публиката с „очи” в буквален и преносен смисъл. Очите освен прозорец към душата на човека, за Цвете Горслер са начин творецът да предаде директно своите мисли и чувства на публиката, връзка с Космоса. Видима за очите е срещата на космическото и земното, а внушението за непреходност и мащабност допълва идеята на художничката за промяна на художествените и човешки ценности, и нов комплексен подход към изкуството като средство за комуникация и развитие. Стилът кореспондира с този на философите класици, а мащабността на темите и пространството в творбите е завладяваща.

Творбите на Цветанка Горслер са наситени със символи и сложни семантични съдържания за важните въпроси в живота, чиито отговори са пред очите ни – само трябва да имаме сетива да ги уловим. Имаме символи от митологията, старобългарски знаци и руни, колажи от вплетени изречения, стихове, статии свързани с важни моменти от човешката история, знаци на времето. Художничката е обърната съзнателно към историята на България, търси и дава отговори – кои сме, какви сме били, какво сме постигнали, накъде отиваме? Картините й звучат като апел към човечеството – да се замислим над истински ценните неща, за отношенията помежду ни, отношението ни към Земята като наш дом, начинът ни на мислене – как да станем по-добри и по-отговорни? Наслагват се философски внушения, факт е и нов творчески изказ – картина и анализ на състояние в едно. Осъзната е връзката с идеите на Фройд за неосъзнаването и визията на Ницше за екзистенциализма и постмодернизма на човешките отношения и изкуството. Имаме пред себе си съвременен автор-новатор – художник, писател и философ.

Цвете е родена през 1970 г. в София. Занимава се с изобразително изкуство от ранна детска възраст, а първият и учител е проф. Любомир Вукадинов. От 1995 г. живее в Германия, където завършва университета по изобразително изкуство в Хилдесхайм, а нейни преподавате са проф. Ханс Лам и Николас Рейнеке.